Rekita Rozália a Reményik Művészstúdió díjasa

Kategória: Jancsókról szóló írások
Készült: 2014. máj. 04
Írta: Super User Találatok: 347

Köszöntjük Rekita Rozáliát a Reményik Művészstúdió díjasaként 2010 december 12-én!

Egyed Emese
Laudáció

Rekita Rozália színművésznő, a kolozsvári és nemcsak a kolozsvári színház- és verskedvelő magyar publikum kedves Rekita Rozija Thália papnője a szó legszelídebb és legteljesebb értelmében. Áldozott a színháznak a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagjaként (1983-tól 2001-ig), filmszerepeiben: mint Magyarországi lány (főiskolai hallgatóként), „Lumini si umbre” (Fények és árnyékok) című filmben, rendezte Andrei Blaier (1980), aztán mint Bözsi, Kosztolányi Dezső Cselényi László- rendezte Kanárijában (1993) később pedig a versmondó jelenvalósága, vándornyilvánossága által… 2001-2003 között a Kolozsvári TV. Magyar adásának külső munkatársa. A „Mesekosár” sorozat szerkesztője és előadója. Jelenleg a Kolozsvári Gyermekpalota alkalmazottjaként magyar színikört vezet.

Bővebben...
 

Jancsó nevűek a kézdivásárhelyi Rudolf Kórház alapító tagjai között

Kategória: Jancsókról szóló írások
Készült: 2014. március 08
Írta: Administrator Találatok: 426
A kézdivásárhelyi kórház elődje/alapja a Rudolf Kórház, ami a mai intézmény területén található és benne a sebészeti osztály működik. 1884-ben alapították, az alapító tagok között Jancsók is találhatóak. Ennek udvarán találták meg csatornázási munkák végzése alatt 1906-ban az egyetlen fennmaradt Gábor Áron gyártotta ágyút. 
Az alábbiakban Kovács Attila fotóit láthatjuk a kórházról és az emléktáblákról:
 
Bővebben...
 

Kolonics szobrot avattak Kézdivásárhelyen

Kategória: Jancsókról szóló írások
Készült: 2014. február 20
Írta: Szék-Helyek Találatok: 355

Kolonics Istvánra (1826–1892) Erdély egyik legnagyobb orgonaépítőjére emlékeztek Kézdivásárhelyen. Ezzel az alkalommal leplezték le Vargha Mihály szobrász alkotását, a mester bronz mellszobrát. A harminchét évig Kézdivásárhelyen tevékenykedő Kolonics István megemlékezést és szoborállítását Fórika Balázs római katolikus kántor, a Pro Cantus Egyesület elnöke kezdeményezte. A szobor a főtéri református templom bejáratánál kialakított téren kapott helyet.

Ökumenikus Istentisztelet keretében emlékeztek meg a Kárpát-medencében ismert orgonák szerelmeséről – ahogyan Tamás József gyulafehérvári püspök nevezte. A mester utolsó állomásáról Csíkcsatószegről is érkeztek megemlékezők, ugyanis a faluban a 199. orgona építése közben 121 évvel ezelőtt hunyt el. Isten igéjét Tamás József püspök és házigazdaként Beder Imre kézdivásárhelyi református lelkész hirdette hosszasan beszélve az orgonakészítő életéről és munkásságáról. Szőcs László, a kézdi-orbaiszéki református egyházkerület főjegyzője is a mester munkásságáról beszélt. Végezetül Fórika Balázs pedig köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik támogatták a kezdeményezést. A szobrot Tamás Sándor Kovászna megye elnöke és Bokor Tibor Kézdivásárhely Polgármestere leplezte le. A szobor talapzatánál elsőnek a mester unokája, Borcsa Julianna nyugalmazott tanárnő koszorúzott, majd önkormányzatok, civil szervezetek és magánszemélyek.

Bővebben...
 

Sztrányainé Györgyné Ildikó: A családfakutatás örömei és kudarcai című előadása

Kategória: Jancsókról szóló írások
Készült: 2014. február 12
Írta: Administrator Találatok: 319

alt 

 

Sztrányai Györgyné Ildikó: A családfakutatás örömei és kudarcai című előadása Tahitótfaluban hangzott el 2013. november 14-én. A Danubia honlapján most egy-két hónapig elérhető a teljes előadás.

alt alt

Forrás: http://www.danubia-televizio.hu/

Bővebben...
 

Kurtapatak legidősebb polgárát köszöntötték

Kategória: Jancsókról szóló írások
Készült: 2014. február 10
Írta: Iochom Találatok: 370
Varga Attila és Domokos Ferenc, Esztelnek község polgármestere, illetve alpolgármestere, Varga Katalin tanítónő, Baka Mátyás és Bajcsi Ildikó nyugalmazott pedagógus, valamint az esztelneki Nagy Mózes-iskola furulyacsoportja az őt gondozó unokaöccse, Jancsó László családi portáján köszöntötte fel a száz évvel ezelőtt született Jancsó Jánost.
A község legidősebb lakója négy évig volt szovjet hadifogságban, és többek között a téli olimpia mai helyszínén, Szocsiban is raboskodott. János bácsi jó egészségnek örvend, szervi betegsége nincs, a hallása és a látása viszont gyengült. A második világháború idején egy golyó összeroncsolta arcát, a szájában robbant fel. Szerkesztőségünk is jó egész­séget kíván a százéves János bácsinak.
(iochom)
Bővebben...
 

Jancsó Miklós a minisztérium saját halottja

Kategória: Jancsókról szóló írások
Készült: 2014. február 04
Írta: Administrator Találatok: 347

Az életének 93. évében, 2014. január 31-én elhunyt Jancsó Miklóst, Balázs Béla-díjas, kétszeres Kossuth-díjas alkotót, kiváló művészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Jancsó Miklós Vácon született. A székesfehérvári cisztercita gimnázium elvégzése után jogot hallgatott, 1944-ben szerzett diplomát. 1946-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán tanult, ahol 1951-ben diplomázott.

Bővebben...
 

1. oldal / 45

Események

Családtörténetek

Családfák

Lexikon

Albumok